Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 12:46

Μ. Πομπέο: Χαιρετίζω το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή

Τον ρόλο της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» επανέλαβε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος Μάικ Πομπέο σε ανάρτησή του στο Twitter, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημαντική πρόοδο που έχουν καταγράψειοι ελληνοαμερικανικές σχέσειςσυγκριτικά με την περσινή επίσκεψή του.

«Αναχωρώ από την Ελλάδα σήμερα, ικανοποιημένος από την εξαιρετική πρόοδο που έχουμε σημειώσει στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας από την επίσκεψή μου πέρυσι. Χαιρετίζω το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» αναφέρει ο κ. Πομπέο ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη Ρώμη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά την επίσκεψή του στα Χανιά, και κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Πομπέο στήριξε τις πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζοντας την ελπίδα να καρποφορήσουν οι διερευνητικές επαφές που ξεκινούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Μιλώντας επίσης στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Αμερικανός υπουργός αποδοκίμασε τη χρήση απειλών και μονομερών ενεργειών ως μέσον επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών.

Να σημειωθεί ότι από τα Χανιά ο κ. Πομπέο τόνισε πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επισκέπτεται δύο φορές σε τόσο σύντομο χρόνο στην Ελλάδα, γεγονός που καλλιέργησε ενόχληση στην τουρκική πλευρά .

«Δεν βοηθούν την περιφερειακή ειρήνη η επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά η επίσκεψη και στην Ελλάδα καθώς και οι δηλώσεις υποστήριξης. Αυτό επισκιάζει την πολιτική ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ και δημιουργεί μια μη ικανοποιητική κατάσταση ως συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στην ισορροπημένη της πολιτική» σημείωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ.

Υπενθυμίζεται ότι όλα αυτά έρχονται μερικές μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες 1 και 2 Οκτωβρίου, με ένα από τα βασικά θέματα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάρτιση λίστας κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την προκλητική της συμπεριφορά στην περιοχή.

Ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία τίθεται ως στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της Συνόδου.

naftemporiki.gr

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2020 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares